Fiber optik kaplama teknikleri

1. TIGHT-BUFFERED, (sıkı kılıflı)
Sıkı kılıflı fiberler genellikle bina içlerinde, serbest tüplü fiberler de açık ortamlarda kullanılırlar.
Sıkı kılıflı fiberlerde kılıf malzemesi doğrudan fiberin üzerine kaplanmıştır. Tek fiberli sıkı kılıflı kablolar, bir şebekedeki cihazları bağlamak ya da harici kabloları bina içindeki terminallere bağlamak amacıyla üretilen kısa atlama kabloları için uygundur.
Çok fiberli sıkı kılıflı kablolar ise site ya da kampüs benzeri yerleşimlerde binalar arası bağlantılarda kullanılır. Fiberin sıkı kılıf yöntemi ile kılıflanması, her bir fiberin yerleştirilmesi, konnektörlenmesi vb. işlemlerde fiberi koruyan bir kablo yapısı sağlamaktadır.
2. LOOSE-TUBE, (serbest tüp)
Serbest tüplü kablo tasarımında, optik fiberler plastik tüplerin içinde yer almaktadır. Fiberin uzunluğu tüpün uzunluğunda daha fazla olmakta, böylece fiber, kablonun döşenmesi sırasındaki gerilmelerden ve çevresel yüklerden korunmaktadır. Bu kabloları sağlamlaştırmak için tüpler ya bir yalıtkan malzeme ile sarılmakta ya da bükülmeyi engellemek üzere kablonun merkezinde çelik bir tel bulunmaktadır.

3. GEL-FILLED LOOSE-TUBE (jel dolgulu serbest tüp)
Jel dolgulu serbest tüplü kablolarda, tüp, içine su girmemesi için bir jel ile doldurulmuştur. Jel yerine özel tozların kullanıldığı kablolar da bulunmaktadır.

Ençok Okunanlar